Плащане при доставка
Експресна доставка с еконт
  • Първа помощ при целулит

    Първа помощ при целулит

    Над 80% от жените в даден момент от живота си са изложени на заплахата целулит. Обикновено първите следи от портокаловата кожа се появяват около 25-26 годишна възраст. Но в учебниците са описани много случай в които дори момичета на възраст 16 години страдат от целулит.

    Целулитът представлява заболяване на съединителната тъкан, при което се наблюдава засягане, както на кръвоносната система така и на лимфната. Обикновено първите места, на които се появява целулита са дупето и бедрата.

    Защо се появява целулита

    Една от най-основните причини, за поява на целулит при жените са хормоните. Превишените нива на естрогена, причинени от хормонален дисбаланс или наднормено тегло могат да доведат до образуване на целулит. Инсулинът и тиреоидните хормони също имат отношение към появата му. През последните години, проблем с целулит се среща и при някои мъже. Основната причина при тях са намаленото количество на хормона тестостерон и по-високи от нормалните количества естроген.

    Генетичните (наследствените) фактори също са от определящо значение. Установено е, че при хората с тъмна кожа целулита е по-рядко явление и заболяването с целулит на жените от афроамерикански корени е 60% докато при жените от европеидната раса 85%. Други генетични фактори, които обуславят появата на целулит са слабата съединително тъкана система, не добро оросяване на части от тялото, не благоприятно разпределение на подкожните мазнини и пр.

    Храна също е от важно значение. Доказано е , че хората, които консумират големи количества въглехидрати и мазнини са по-предразположени към образуването на целулит в сравнение с тези, които похапват повече зеленчуци. Също така, консумацията на алкохол и газирани напитки спомага за по-бързото постигане на портокаловата кожа.

    Помогнете си сами при целулит

    Както вече споменахме рано или късно целулита застига почти всяка една жена. Въпреки това има редица неща, които можете да направите, за да забавите процеса на появата или дори да заличите първите прояви на целулит. Ето какво е нужно:

    1. На първо място пийте много вода, опитайте се да ядете по-малко солени или сладки храни.

    2. На второ място започнете да спортувате. Не забравяйте целулита е заболяване на съединителната тъкан, трябва да я поддържате стегната и еластична, а какъв по-добър начин от спорта.

    3. Антицелулитни масажи – Ефекта за намаляване на целулита с т.нар. антицелулитни масажи е все още силно дискусионен, но не ви пречи да се насладите на един 30 минутен маса. Фокусирането на масажа върху долните крайници помага за по-добрата циркулация на кръвта и оросяване на кожата.