Плащане при доставка
Експресна доставка с еконт
  • Консумацията на чай е традиция

    Консумацията на чай е традиция

    Приготвянето на отвари (чай) от лековити билки е традиция във всички народни медицини по света. Включително и българската. От дълбока древност, хората разпознават лечебните растения събират ги, изсушават ги и приготвят различни запарки от тях за външна или вътрешна употреба.

    Съвременният забързан човек е забравил ползите и благодатта от билките. Заменил е традиционната консумация на чай с различни видове напитки, кафе, енергийни напитки, газирани напитки и пр. Тези съвременни разхлаждащи или ободряващи напитки обаче не могат да стъпят на малкия пръст на билковите отврати и нещо много по-страшно, голяма част от тези напитки оказвате негативно въздействие върху здравето ни.

    Кафето и енергийните напитки са източници на кофеин, препоръчва се умерената им консумация, но те се превръщат в наркотик за тялото, което убива рецепторите и ни кара да приемаме повече и по-силни дози кофеин. Самия кофеин действа на сърдечно съдовата система и е причина за различни заболявания като аритмията например.

    Газираните напити са богати на подсладители и оцветители, те водят до проблеми, като затлъстяване, целулит при жените и пр.

    Защо след, като не са полезни са толкова масови ?!? ще се запитат някои от вас. Причината е, че цената им е изключително ниска. Днес можеш да си закупиш газирана напитка 3л. за под 1лв. Докато качествения чай остава скъп.

    Удоволствието да пиеш чай

    Днес в едни от най-развитите икономически, технологично и духовно култури са запазили традицията за консумация на чай. Най-изтъкнатите сред тях са Японците и Англичаните. Не само консумацията, но и приготвянето на чая е традиция.

    Повечето билки имат определени температурни изисквания към водата, за да могат да изпуснат полезните си вещества в същото време, за да се запазят в активно състояние температурата на водата не бива да бъде твърде висока. Някои от билките изискват да определено време престои, което може да бъде дори 24ч.

    Ако сте ценители на истинския чай може да разгледате този наш материал по темата:

    Комплект Сутрешен и Вечерен чай