Плащане при доставка
Експресна доставка с еконт
  • Храни с Отрицателни калории

    Храни с Отрицателни калории

    Често, когато говорим за отслабване, започваме неусетно да говорим и за Калории. Това не е случайно, нашият организъм се нуждае от калории, за да функционира. За един 8 часов сън човек изгаря между 400 и 600 калории. Тези калории се използват, за да поддържат основните функции като: работа на мозъка, дихателната система, бъбреците сърцето и др. важни органи и системи.

    Когато поставената пред нас цел е понижаване на теглото, ние винаги се концертираме към приемането на по-малко храна. Това е важно, но още по-важно е да използваме качествени източници на калории, такива, които да ни доставят пълноценен набор от минерали и витамин.

    Чували ли сте за теорията, че има храни, които съдържат толкова малко калории, че необходимата енергия, за да се усвоят от организма е по-голяма от тяхното енергийно съдържание?

    Тоест приетите калории от тези храни ще имат изключително минимално влияние върху калорийния ви баланс, но в същото време могат да са полезни, доставяйки на организма витамини, минерали и чувство за ситост, което да ви помогне да се придържате към диетата или хранителен режим.

    В следващите няколко реда ще ви изброим няколко такива храни, които може спокойно да включите в диетичния си режим:

    Броколи – 31 калории / 100 гр.

    Броколи е един от тези зеленчуци, които може да похапвате на воля без да притеснявате за фигурата си. Освен, че са с ниско калорийно съдържание. Броколите са богати на антиоксиданти, водят до намаляване на киселинността в организма, а така ни предпазват от появата на ракови клетки. Най-предпочитания начин за похапване на броколи е попарени, но има хора, които обичат да ги похапват свежи или варени.

    Спанак – 25 калории / 100 гр.

    Спанакът е зеленолист зеленчук, който не е много тачен от повечето хора, но той е изключително полезен в диетата за отслабване. На първо място ниските му калорийни стойности, а на второ място е богат източник на минерали и особено желязо, което по време на по-строги диети бързо намалява. А не достига на желязо води до анемия. Имайте предвид, че желязото в организма се смъква сравнително лесно под границите на нормалното (особено при жените) а повишаването над минималните граници е изключително трудно и отнема с години. За това ви препоръчваме да си похапвате спанак, дори да не е сред храните, които са ви фаворит.

    Краставици – 10 калории / 100 гр.

    Докато говорим за минимални или отрицателни калории, то няма как да подминем един от най-любимите на съвременните хора зеленчук, а именно краставиците. Освен, че са много вкусни те са богати на Витамин К, Витамин Ц, Витамин Б и не на последно място, краставиците са изключително богати на магнезий. Този зелен зеленчук съдържа уникални полифеноли и други съединения, които могат да помогнат за намаляването на риска от хронични заболявания.



    Когато говорим за отрицателни или нулеви калории е хубаво да споделим и за плодовете, които могат да се консумират със спокойствие.



    Грейпфрут – 42 калории / 100 гр.



    За ползите от грейпфрута са писани не една и две статии. Този плод е чудесен, както за похапване така и за консумация под формата на напитки. Установено е, че грейпфрутът има “FATBURN” ефект. Много от диетолозите и съвременните фитнес инструктори препоръчват деня ни да започва с чаша пресен сок от Грейпфрут.



    Самия плод е източник на много витамини А,Ц, В и пр. Открито е, че хората, консумиращи цитрусови плодове, намалили риска от исхемичен инсулт с 19% в сравнение с тези, които почти не ядат портокали и грейпфрути. Както и по-горе изброените плодове и зеленчуци, грейфрутите също спомагат за намаляване на кръвното налягане и риска от астма.



    Те са отличен източник на силни антиоксидани и витамин С, помагат при борбата с образуването на свободни радикали, причиняващи рак. Проучвания показват, че храни с високо съдържание на витамин С и бета каротин намаляват риска от рак.



    Къпини – 43 калории / 100 гр.



    Къпините също са чудесен плод, който е полезен за фигурата ни. Консумацията на къпини предпазва кожата от поява на стрий по кожата, а в комбинация с изобилие от витамин А, витамин В1(тиамин), В2(рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолиева киселина, витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е(алфа токоферол) и витамин К (филохинон), го прави идеален по време на бременност.



    Това са само част от плодовете и зеленчуците, които могат да Ви бъдат полезни при изготвянето на Вашия диетичен режим. Имайте в предвид, че при диетите за отслабване, винаги е по-добре да се акцентира върху зеленчуците и по-малко върху плодовете. Защото плодовата захар води до повишаване на кръвната захар.